Kawa od setek lat jest wysoko cenionym i lubianym napojem na całym świecie.
Najlepszym sposobem na czerpanie jak największej przyjemności z kawy jest nauczenie się jak najwięcej na ten temat. Poniższy artykuł zawiera wspaniałe informacje, które mogą ci w tym pomóc.Wiele osób przechowuje kawę w zamrażarkach, ponieważ utrzymuje ją świeżą przez dłuższy czas. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że musi być dobrze zapakowany. Jeśli umieścisz ją w zamrażarce razem z silnie pachnącymi potrawami i nie będzie ciasno owinięta, istnieje szansa, że Twoja kawa zbierze te zapachy.Jeśli lubisz delikatny smak kawy, spróbuj dodać ją do dzbanka podczas jej parzenia. Szczypta cynamonu lub kilka kropel wanilii doda smaku naparowi. Doprawienie kawy w ten sposób sprawi, że smak nie będzie zbyt przytłaczający i nie będziesz potrzebować śmietanki ani mleka.Nie trzymaj kawy w zamrażarce dłużej niż trzy miesiące. Po przekroczeniu tego punktu jakość i smak kawy będą się powoli pogarszać.Aby zaoszczędzić pieniądze kupując kawę luzem bez poświęcania smaku, odmierz, co zamierzasz użyć natychmiast i przechowuj ją w temperaturze pokojowej. Kawa najlepiej smakuje, gdy jest parzona z fusów o temperaturze pokojowej. Kawę, którą planujesz zużyć w ciągu najbliższego tygodnia, możesz umieścić w lodówce, a pozostałe ziarna lub fusy w zamrażarce.Spróbuj przepuścić trochę wody przez ekspres, jeśli używasz starszego modelu ekspresu do kawy. Gdy masz już garnek z gorącą wodą, dodaj fusy i wlej gorącą wodę z powrotem do urządzenia. Daje to najgorętszą i najbardziej aromatyczną kawę z możliwych.Świeżo palone ziarna dają najlepszą kawę. Jeśli nalegasz na kupowanie całych ziaren, upewnij się, że nie straciły ważności i sprawdź datę palenia. Zazwyczaj ziarna z wyspecjalizowanej kawiarni są świeższe niż te kupione w sklepie spożywczym.Nigdy nie należy odgrzewać kawy, ponieważ po prostu spali napój i będzie smakować znacznie gorzej niż zimna. Zamiast tego wiedz, kiedy będziesz mieć kawę dłużej niż 20 minut.
Na te okazje warto mieć pod ręką izolowany kubek lub karafkę termiczną, aby zachować oryginalne ciepło i ciepło.Aby zaparzyć najlepszą kawę, temperatura wody musi być tuż poniżej temperatury wrzenia.
W tej temperaturze woda wydobędzie maksymalną ilość smaku z twoich ziaren. Jeśli rano kawa nie smakuje dobrze, uruchom w wodzie termometr, aby upewnić się, że nagrzewa się do odpowiedniej temperatury.Aby kontrolować moc kawy, obserwuj wielkość zmielenia. W tym przypadku kawa jest bardzo podobna do czosnku. Im mniej go pokroisz w kostkę (lub zmielisz), tym silniejszy smak uzyskasz podczas gotowania lub warzenia. Jeśli szukasz łagodniejszego smaku, zmiel raczej duży.Aby ograniczyć kwaśną kawę, wyciągnij solniczkę. Podczas parzenia możesz dodać szczyptę soli do fusów, aby ograniczyć kwasowość naparu. Uważaj, aby nie przesadzić. Za dużo soli oczywiście zmieni ogólny smak naparu.Aby uzyskać najlepszy smak, unikaj sztucznych słodzików. Często sztuczne słodziki sprawiają, że kawa ma mdły smak. Spróbuj wypić czarną kawę i dodać tylko szczyptę surowego cukru, aby wzmocnić smak. Jeśli nie masz innego wyjścia, jak użyć słodzika, użyj tylko połowy jednego opakowania i nie więcej.Nie ma wątpliwości, że kawa to niemal uniwersalna przyjemność dla niezliczonych osób. Kluczem do wydobycia najlepszego smaku i najlepszego doświadczenia kawowego jest zdobycie odpowiedniej wiedzy na ten temat. Trzymaj powyższe fakty pod ręką, a naprawdę możesz zoptymalizować swoją zdolność delektowania się kawowymi przysmakami.