Turyści, którzy spędzają wakacje nad morzem, chętnie chcą spróbować różnych regionalnych potraw.
Znajdziemy w nadmorskich kurortach wiele restauracji, które mogą zaoferować nam wiele dań z ryby, może być to dorsz, śledź, szprot czy też sola. Potrawy Pomorza to także potrawy Kaszub, ryby pochodzące z okolicznych jezior. Możemy spróbować wielu dań, które jedzone były jeszcze w średniowieczu.
Ryby i dziczyzna w kuchni charakterystycznej dla Pomorza
Wiele mogą zaoferować tutejsze lasy, możemy spróbować grzybów, jagód, mogą być świetnym dodatkiem dla dań z kur, gęsi czy też kaczek. Warto spróbować także dziczyzny, wiele restauracji nadmorskich specjalizuje się w serwowaniu dań z saren, dzików, dzikich kaczek. Z pewnością jest to bardzo ciekawy smak, którego nie spotkamy w innych restauracjach. Wiele tutejszych dań będzie bazowało na gęsinie, możemy spróbować bardzo dobrych zup, charakterystycznych dla nadmorskiej kuchni. Będę to także potrawy zawierające ziemniaki, brukiew, kapustę, cebulę, możemy także spróbować wyrobów regionalnych, mleka, śmietany.
Charakterystyczna dla kuchni pomorskiej jest brukselka, czyli zupa z brukwi na wędzonej gęsi, mogą być to także placki z ciasta chlebowego, spróbujemy także szadolca i kulanki. Kuchnia pomorska to także wpływ dań niemieckich, litewskich. Charakterystyczna dla Pomorza jest zupa rybna, przygotowywana z ryb żyjących w Bałtyku, może być to także Żur Staropolski w chlebie. Znajdziemy tu wiele ryb, może być to filet z dorsza w cieście piwnym z warzywami, sznycel z mintaja, łosoś w sosie cytrynowym. Znajdziemy tutaj wiele potraw opartych na rybach żyjących w morzach oraz jeziorach, warto spróbować tutejszego dorsza z grilla z masłem czosnkowym.
Jednym z miejsc, które warto odwiedzić, jest restauracja niechorze, która specjalizuje się w menu staropolskim, regionalnym, możemy zjeść tu takie ryby jak pstrąg, sandacz, łosoś, halibut, dorsz. Dostępne są potrawy z kuchni europejskiej, będzie to polędwica, kurczak, schab czy też pierś z kurczaka.