Chaczapuri – to słowo, które nieodłącznie kojarzone jest z kuchnią gruzińską. Pod tą nazwą kryje się bowiem jedno z jej flagowych dań, zachwycające perfekcyjnym doborem składników, determinujących wyjątkowy smak potrawy. Warto wiedzieć jednak, że przysmak ten może występować w różnych wariantach. Poznaj więc różnice między jego klasycznymi wersjami, by znaleźć swoją ulubioną kompozycję składników i zachwycić się ich głębią.
Czym jest chaczapuri?
Termin „chaczapuri” wywodzi się od gruzińskiego słowa „chaczo”, oznaczającego ser oraz „puri”, czyli chleb. Nazwa ta oznacza więc chleb z twarogiem. Jeśli jednak właśnie wyobrażasz sobie kanapkę z apetyczną warstwą białego sera, jesteś w dużym błędzie! Chaczapuri to bowiem rodzaj drożdżowego placka, który wypełniony jest serowym nadzieniem. Taki placek może przybierać różne formy, co uwarunkowane jest w znacznej mierze regionem pochodzenia. Dla przykładu w menu wrocławskiej restauracji, z której ofertą zapoznasz się na stronie samarqand.pl, znajdziesz chaczapuri po Adżarsku i po Megrelsku. To dwa zupełnie odmienne warianty, choć każdy z nich zachwyca smakiem, za który odpowiadają perfekcyjnie dobrane składniki, budujące charakter tej wyjątkowej potrawy.
Z czego przygotowuje się chaczapuri imeretyńskie?
Zacznijmy wiec od chaczapuri imeruli, stanowiącego najbardziej podstawową wersję tego flagowego dania kuchni gruzińskiej. Tworzy go:
- ciasto chlebowe – delikatnie chrupiące, przygotowywane z mąki, połączonej z solą, drożdżami i wodą,
- nadzienie z sera – lekko słone i kremowe.
I to właśnie sery stanowią prawdziwą kwintesencję smaku potrawy. W tym przypadku najczęściej sięga się po ser imeretyjski, który coraz częściej pojawia się również w ofercie polskich sklepów. Alternatywnym rozwiązaniem może być np. ser sulguni lub mozzarella, połączony ze słoną fetą. Jednak to właśnie imeruli zagwarantuje niepowtarzalny smak i gruziński charakter przygotowywanym plackom. Każdy z nich należy odpowiednio wysmażyć, by wnętrze stopiło się w kremową masę, a ciasto nabrało złotego koloru. Przygotowane w ten sposób chaczapuri imeretyńskie będzie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Co to jest chaczapuri po Megrelsku?
Chaczapuri po Megrelsku to kolejny wariant flagowego dania kuchni gruzińskiej. Pochodzi ono z zachodniego regionu Megrelia i od podstawowej wersji odróżnia się podwójną ilością sera. Jeśli chcesz przekonać się, jak wygląda chaczapuri po Megrelsku, koniecznie odwiedź proponowaną stronę, gdzie znajdziesz fotografię dania, opatrzoną krótkim opisem. Twoją uwagę z pewnością zwróci jego wierzchnia warstwa, wyglądająca niezwykle smakowicie. Odpowiada za to zapieczony na niej ser, który nie występuje w chaczapuri imeruli. Wnętrze potrawy również wypełnione jest w znacznie większym stopniu. To nie przypadek, bowiem to właśnie takie – tłuste i kaloryczne dania – doceniane są na Kaukazie, zwłaszcza po górskich wędrówkach. Chaczapuri po Megrelsku, określane również mianem królewskiego, często towarzyszy także suprom, czyli słynnym gruzińskim biesiadom.
Czym wyróżnia się chaczapuri adżarskie?
Mówiąc o klasycznych wariantach chaczapuri, nie należy zapominać także o wersji adżarskiej, pochodzącej z regionu Adżaria. Ta z kolei różni się znacząco zarówno składem, jak i wyglądem. Chaczapuri po Adżarsku przypomina bowiem łódeczkę o podłużnym kształcie, co wyróżnia je na tle okrągłych odpowiedników. Otwarte wnętrze takiej łódki wypełnia ser z lekko ściętym jajkiem na wierzchu. Co ważne, aby zachować unikalny charakter dania, jajo musi pozostać lekko lejące, co warto kontrolować w trakcie jego przygotowywania. Takie chaczapuri spożywa się również w odpowiedni sposób. Jego przypieczone końcówki należy bowiem oderwać, mocząc je następnie w zmieszanym nadzieniu.
Który rodzaj chaczapuri wybrać?
Na to pytanie bardzo trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Każdy z opisanych wariantów nie tylko zaspokoi głód, ale również pozwoli na kulinarną podróż do serca Gruzji. I tak:
- chaczapuri imeretyńskie zachwyca delikatnym, a zarazem kremowym nadzieniem, zamkniętym w chrupiącym cieście,
- chaczapuri po Megrelsku będzie idealnym wyborem dla osób, chcących rozsmakować się w perfekcyjnym połączeniu serów, gwarantujących intensywny smak,
- chaczapuri adżarskie zaskoczy unikalnym wyglądem i nietypowym doborem składników.
Niezależnie od tego, który rodzaj chaczapuri wybierzesz, z pewnością odkryjesz prawdziwą głębię smaku, z której słynie gruzińska kuchnia.